De beste wijntips voor de barbecue

Wijntje erbij..? Ja, lekker!

Hoe lekker is het... genieten van een heerlijke zomerse dag, een goed stuk vlees op de barbecue, frisse salades en... een goed glas wijn. Wijnadviseur Fedde Benedictus van de Wijnimporteurs geeft tips over de juiste wijnkeuze. Welke wijn past het best bij het vlees wat u gaat eten? Ideale combinaties om uw barbecue helemaal compleet te maken.

Bij gamba's

Gamba's van de grill met veel knoflook gaan goed samen met witte wijnen uit Noord Spanje, ook wijnen met een combinatie van de Chardonnay en de Sauvignon Blanc druif zijn goede begeleiders. Veel van deze wijnen komen uit Chili, Zuid-Afrika of Australië.

Bij visgerechten

Indien u kiest voor lichte visgerechten, zoals witvisfilet, neem dan een frisse witte wijn, bijvoorbeeld gemaakt van de Sauvignon Blanc druig of een Spaanse wijn uit de Rueda, ook een mooie Portugese Vinho Verde gaat hier goed bij.
Bij stevigere visgerechten zoals gegrilde tonijnsteaks mag ook een wat stevigere wijn, kies dan voor een wijn van de Chardonnay druif en bij voorkeur één uit California, Argentinië of Chili en indien verkrijgbaar met houtrijping.
Maakt u zalm in de rookoven, kies dan voor een wijn met een rokerig aroma, zoals de Pinot Gris uit de Elzas of een Italiaanse Pinot Grigio.

Bij gegrilde groenten

Omdat groenten van de barbecue vaak een lekkere rooksmaak krijgen, kunt u kiezen voor een wijn die ook iets rokerigs in het aroma heeft zoals een Italiaanse Pinot Grigio. Daarnaast zijn allerlei frisse soorten witte wijn ook heerlijk bij groenten van de barbecue, prettige voorbeelden hiervan zijn Grüner Veltliner uit Oostenrijk of Sauvignon Blanc uit de Franse Bordeaux.

Bij varkensvlees

Lekker van de barbecue, gegrilde varkenskoteletten met daarbij een heerlijk glas volle witte wijn, bijvoorbeeld van de Chardonnay druif. Kiest u hierbij liever voor rood, dan gaat de voorkeur naar een lichtere variant bijvoorbeeld een Bardolino uit Noord-Italië of een Franse Beaujolais. Bij varkenssaté en varkenshaas kunt u heel goed een mooie rosé uit Zuid-Frankrijk drinken, bijvoorbeeld uit de Provence of de Languedoc.

Bij gevogelte en kalfsvlees

Omdat zowel gevogelte, zoals kip, kalkoen, tamme eend en kalfsvlees soorten van witvlees zijn, passen hier dezelfde type wijnen bij. Van de barbecue kiest u dan voor stevige witte wijnen bijvoorbeeld gemaakt van de Chardonnay druif, maar ook wijnen uit Zuid-Frankrijk die gemaakt zijn van de Viognier druif zijn een uitstekende keuze. Als een kruidig alternatief kunt u hier ook kiezen voor een Italiaanse Pinot Grigio of een Elzasser Pinot Gris.

Bij lamsvlees

Bij gegrild lamsvlees kunt u kiezen voor een rosé wijn uit de Franse Bordeaux of een wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon of Merlot druif uit een andere streek. Ook gaan wijnen van de Spaanse Tempranillo goed samen met lamsvlees, bijvoorbeeld één uit het bekende Spaanse wijngebied Rioja.

Bij rood vlees

Bij rood vlees van de barbecue past een stevige rode wijn. Te denken valt aan wijnen gemaakt van de Cabernet Sauvignon of Merlot druif, bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook de Argentijnse Malbec is een prima keuze en als u van wat kruidigere wijnen houdt, kan een Australische Shiraz ook uitstekend.

Bij vers fruit

Bij de barbecue en de zomer hoort natuurlijk ook vers fruit. Lekker als voorafje of als dessert. Bij vers fruit schenkt u een mildzoete wijn, bijvoorbeeld een Moscato d'Asti uit Noord-Italië of u drinkt net als de Fransen als aperitief een ijskoude zoete witte wijn van de Muscat druif.